Velen hebben de term BI (Business Intelligence) al eens voorbij horen komen. Een veel gestelde vraag is: “Wat is BI eigenlijk?”

Deze vraag kan vanuit twee perspectieven bekeken worden en daarom geef ik afhankelijk van wie het vraagt een antwoord.

Zodra iemand met een niet technische achtergrond deze vraag stelt, dan zal mijn antwoord zijn:

“BI zet bedrijfsdata om in inzichten waarmee op interactieve wijze data geanalyseerd kan worden om op alle niveaus binnen de organisatie beslissingen te kunnen nemen”

Wordt de vraag gesteld door iemand met een technische achtergrond dan pas ik mijn antwoord aan naar:

“BI is het proces waarin data ontsloten wordt uit één of meerdere bronnen, aan elkaar wordt gekoppeld en vervolgens wordt geladen in een model waar binnen complexe berekeningen gemaakt kunnen worden. Dit model kan vervolgens in diverse applicaties als Excel en Power BI geopend en geanalyseerd worden”

Business Intelligence voor ieder bedrijf

Een klassiek voorbeeld is het inzetten van BI voor een ijssalon. De eigenaar van de ijssalon geeft aan dat hij beter inzicht wil in de beste tijd van het jaar om ijs te verkopen. Om dit te realiseren haal je door middel van BI alle relevante informatie bij elkaar, namelijk: verkoopcijfers per dag en het weer op die dag.

Wanneer je alleen de verkoopcijfers op dagniveau zou bekijken en vergelijken over de afgelopen jaren, dan zul je snel merken dat je wellicht op 1 augustus 2020 150 klanten hebt gehad en op dezelfde dag in 2019 slechts 20. Hieruit kun je concluderen dat alleen data op dagniveau met elkaar vergelijken geen zin heeft en je een extra data component nodig hebt, bijvoorbeeld het weer op die dag.

Wanneer je dan de data gaat bekijken, dan kun je bijvoorbeeld een analyse maken: “Hoeveel klanten heb ik op een dag wanneer de temperatuur tussen de 25 en 30 graden is in de maand augustus”. Op basis van historische data kun je dan een voorspelling maken van het aantal klanten en op basis hiervan een optimale personeelsplanning maken. Zou je dit inzicht niet hebben, dan loop je het risico op te weinig personeel (wat klanten en omzet kan kosten) of te veel personeel (wat weer zorgt voor te hoge kosten)

Business Intelligence is daarom onmisbaar! Ben je er nog niet mee begonnen, dan is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te starten.