De afkortingen lijken op elkaar maar hebben ieder een ander doel. Echter zijn het wel drie tools die je in kunt zetten voor jouw Business Intelligence omgeving.

Aan de basis van deze drie tools ligt SQL Server van Microsoft. In iedere afkorting is dit de eerste ‘S’ (SQL) en tweede ‘S’ (Server). Wil je ervaring op gaan doen met deze tools, dan heb je de volgende software nodig:

SSIS

SQL Server Integration Service is een middel waarmee je data kunt ontsluiten, transformeren en laden. Dit wordt ook wel het ETL proces genoemd binnen BI.

Met SSIS kun je data uit verschillende bronnen ophalen en aan elkaar koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld data uit een een Excel bestand inlezen en koppelen aan data uit je ERP systeem.

Naast het ontsluiten en koppelen van data aan elkaar, kun je de data transformeren. Zo kun je als eenvoudig voorbeeld meerdere kolommen samenvoegen tot 1 kolom, wanneer bijvoorbeeld voor- en achternaam in je ERP los van elkaar zijn opgeslagen.

Wanneer alle data juist is gekoppeld en je de gewenste transformaties hebt doorgevoerd, dan kun je het laden in je datawarehouse. Vervolgens kun je met SSAS over je datawarehouse heen een model maken.

SSAS

SQL Server Analysis Service biedt de mogelijkheid om over je datawarehouse heen een model te maken waarin extra calculaties gemaakt kunnen worden. Er kan gekozen worden tussen Multidimensioneel of Tabular om het model in te ontwerpen.

In het model wordt data gecomprimeerd opgeslagen zodat data opvragen en het uitvoeren van calculaties snel werkt. De manier waarop dit wordt gedaan is verschillend tussen Multidimensioneel en Tabular.

Daarnaast is het een centraal model waarin je calculaties ontwerpt, zoals Year To Date meetwaarden, relaties legt tussen tabellen en hiërarchieën aanbrengt in je dimensies.

Wanneer je model klaar is voor gebruik, kun je met diverse tools op het model aansluiten. Bijvoorbeeld met Power BI, Excel of SSRS.

SSRS

SQL Server Reporting Service is een tool om rapportages en die onder andere aangesloten kan worden om je SSAS model. Met deze tool kun je gecentraliseerde rapportages maken die alle gebruikers in de organisatie kunnen benaderen.

Met de hulp van SSRS kun je rapportages met grafieken, tabellen en andere visualisatie mogelijkheden rapportages ontwikkelen die zich dagelijkse of wellicht meerdere malen per dag ververst.