Zodra je met BI aan de slag gaat, krijg je te maken met verschillende business intelligence talen. Een aantal daarvan zijn programmeertalen maar er zijn ook formuletalen. In dit artikel worden een aantal BI programmeertalen benoemd en beschreven.

SQL

Structured Query Language (SQL) is een programmeertaal (of ook wel querytaal genoemd) dat inmiddels is uitgegroeid in verschillende dialecten. Zoals in de Nederlandse taal ook dialecten bestaan, gebeurd dit ook binnen programmeertalen. Wanneer je bijvoorbeeld met Microsoft producten werkt, dan ga je te maken krijgen met het dialect T-SQL (Transact SQL).

Het verschil in de verschillende dialecten van SQL zit in de functies. Wanneer je dus met een database aan de slag gaat, zal je er achter gaan komen dat bepaalde functies wel of niet beschikbaar zijn.

Met SQL ben je in staat om data op te vragen uit systemen en deze data te transformeren. Als voorbeeld zie je in onderstaande code een eenvoudige query hoe je een lijst met klanten opvraagt vanuit een database, waarbij de eerste letter van de voornaam een ‘W’ is.

SELECT
FirstName,
LastName,
PhoneNumber,
E-mailAdress
FROM 
dbo.Customer
WHERE
FirstName LIKE 'W%'

Het resultaat van de query is dan als volgt

FirstNameLastNamePhoneNumberE-mailAdress
WouterJansen06-12345678w.jansen@startenmbeti.nl
WilfredPeters06-87654321w.peters@startenmetbi.nl
Wesleyde Vries06-12348765w.devries@startenmetbi.nl
Willemijnde Jong06-87651234w.dejong@startenmetbi.nl

DAX

Data Analysis Expressions (DAX) is geen programmeertaal maar een formuletaal. Deze taal wordt gebruikt om formules te maken en toe te voegen aan je tabular model of Power BI rapportages.

Met SQL kun je vooraf berekeningen doen en opslaan in de database. Een voorbeeld, een bedrag omrekenen in een andere valuta. Echter binnen je BI rapportage wil je ook berekeningen doen die afhankelijk zijn van de filters die je op dat moment hebt ingesteld. Een voorbeeld, de omzet index voor klantengroep X. Dit zou theoretisch met SQL ook gedaan kunnen worden, maar dan moet iedere mogelijkheid die er is vastgelegd en vooraf berekend moet worden wat enorm veel capaciteit in neemt. Daarom is deze formuletaal geïntroduceerd zodat je tijdens het maken van analyses complexe berekeningen kunt uitvoeren op je data.

Een voorbeeld van DAX formules zijn datumformules. Met deze formules ben je in staat om je data te vergelijken op basis huidige stand dit jaar ten opzichte van bijvoorbeeld dezelfde periode vorig jaar.

Andere BI programmeertalen

Naast deze genoemde talen zijn er nog veel meer die worden gebruikt, een aantal voorbeelden hiervan

  • R – programmeertaal voor statistiek en data analyses
  • MDX – Querytaal
  • Python – Programmeertaal
  • Java – Programmeertaal